MALATYA USULÜ İÇLİ KÖFTE

Uzun zamandır komşumla birlikte yapmayı planladığımız ama bir türlü vakit bulup yapamadığımız içli köfteyi nihayet yaptık. İçli köftenin yapımı zor olmasına karşın gerçekten harcadığınız emeğin karşılığını alabileceğiniz bir yemek. Benim çocuklarım severek yediler. Önemli bir özelliğide tek başına bir öğün oluşturması. Biz içli köftemizi ayran ve çoban salatası ile sunum yaptık. Başka hiç bir ilaveye gerek kalmadı.
Gördüğünüz gibi değişik şekillerde sunum yaptık.Orjinali tereyağlı olmasına rağmen ben yoğurlu ve tereyağlı olarak ta servis yaptım. Her iki türlüsü de çok beğenildi.
 
 
Köftemizin artanlarını değerlendirmek için küçük köfteler şeklinde yuvarladıktan sonra bir miktar tereyağını tavada eritip içine ezilmiş bir diş sarımsak, pul biber, karabiber ve yarım kaşık salça ekledikten sonra köftelerimizi de ilave edip güzelce kavurduk. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine daha önce hazırladığımız yoğurdumuzu da ekleyip afiyetle yedik.

İşte tarifimiz:
Malzemeler:
İçi için; 3 yemek kaşığı tereyağını erittikten sonra yaklaşık 1 kg. soğan (ince doğranmış veya blenderdan geçirilmiş) ile yarım kilogram kıymayı iyice kavuruyoruz. Üzerine 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve toz biber ekledikten sonra iyice karıştırıp ocağı kapatıyoruz. İçimizi soğumaya bırakıyoruz.(Buz dolabında iyice soğutuyoruz.)
Köftesi için ise; 5 su bardağı ince bulgura 5 yemek kaşığı irmik ekleyerek sıcak su ile ıslatıyoruz. Karışımımız şiştikten sonra üzerine 3-4 kaşık un ekleyip geniş bir kap içinde yoğurmaya başlıyoruz.  Karışımımıza azar azar su ilave ediyoruz. Yoğururken daha önce hazırladığımız suya elimizi batırarak  elimize yapışmasını engelleyerek iyice hamur haline gelmesini sağlıyoruz..
Nihayet sıra köftelerle içi kavuşturmaya geliyor. Önce yaklaşık yumurta büyüklüğünde hamurlarımızı bölüyoruz, daha sonra yuvarladığımız hamurun ortasına işaret parmağımızı batırıp diğer elimizin içinde döndürerek açıyoruz. Bir kaşık iç koyup uçlarını patlatmadan ve kalınlaştırmadan bükerek kapatıyoruz.
 
 
 
 
 
Geniş bir tencerede kaynattığımız tuzlu su içerisinde haşlıyoruz. Pişen köftelerimiz görüldüğü gibi hafif su yüzüne doğru yükseliyor, ayrıca  kulağımıza yaklaştırıp dinlediğimiz köftelerden çıt çıt seslerinin gelmesi de piştiği anlamına geliyor.  
Haşlanan köftelerimizin üzerine tereyağı ekleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.